OgreLap – Elämäntapa, muotoilu, arkkitehtuuriblogi

Kalastus on mielenkiintoinen harrastus, sillä se on onnistunut siirtymään isältä pojalle kautta historian. Monista vanhoista harrastuksista on ajan myötä luovuttu, mutta kalastus kiinnostaa aina nuoria poikia ja sitä kautta se edelleenkin hyvin suosittua. Kalastus ei ole myöskään vain maalaisten harrastus, vaan yhtä lailla myös kaupunkilaiset käyvät virveleiden kanssa kaloja narraamassa.

Kun Suomen vesistöt on pääasiassa nähty, moni alkaa harkitsemaan kalastuslomaa Norjaan tai Ruotsiin. Esimerkiksi Ruotsin lapista löytyykin mielenkiintoisia kalastuskohteita ja sinne käynti on helppoa Tornio-Haaparannan kautta. Mutta mitä ottaa huomioon ennen reissua, ja millä tavalla maksimoit kalastusreissusi antimet?

Yöpyminen Ruotsissa

Yleisin majoitustyyppi kalastajien kesken on leirintäalue, koska silloin voit olla lähellä vettä ja voit myös tutustua lähialueeseen. Ruotsissa on myös monia hotelleja ja hostelleja, jotka voivat olla hyvä vaihtoehto. Yleensä on suositeltavaa varata majoitus etukäteen, sillä kesäkuukausina huoneiden kysyntä on suurta.

Navigaattorilla tai perinteisellä kartalla paikalle löytää helposti, liikenne Ruotsissa on hyvin samanlaista kuin Suomessakin. Yöpyminen on myös kohtalaisen edullista, varsinkin, jos et matkusta sesonkiaikoina.

Laukkujen pakkaaminen

Kuten kaikilla matkoilla, on tärkeää pakata oikeat tavarat. Kalastamaan lähtiessäsi sinun on tietenkin otettava mukaasi:

  • Onkivapa
  • Virveli
  • Syötti
  • Välineet
  • Kahluuhousut (jos aiot mennä syvempään veteen)

Tämän lisäksi on tärkeää ottaa huomioon myös seuraavat asiat:

  • Sääolosuhteet (tuleeko kylmä, märkä vai molempia?)
  • Kalatyyppi, jonka toivot saavasi kiinni
  • Oma kuntotasosi (pystytkö kävelemään pitkiä matkoja?)

Jos aiot kalastaa niin sanotusti tosissasi, kannattaa ehkä harkita oppaan palkkaamista. Opas voi auttaa sinua löytämään parhaat paikat ja antaa myös vinkkejä tekniikkasi parantamiseen.

Kalojen puhdistaminen ja kypsentäminen

Kun olet saanut kalasi, on aika puhdistaa ja valmistaa ne. Tämä voidaan tehdä monella eri tavalla, mutta tärkeintä on varmistaa, että kalat on puhdistettu kunnolla ennen niiden kypsentämistä. Verkossa on monia oppaita ja videoita, jotka voivat auttaa sinua tässä.

Kalan ruoanlaitossa on monia eri vaihtoehtoja. Voit tietysti vain paistaa kalat, mutta netissä on myös monia sivustoja, jotka voivat opastaa sinua siinä, miten kala valmistetaan parhaalla mahdollisella tavalla.

Kalasaaliiden kuvaaminen

Kalastaminen ei ole vain kalanpyyntiä, vaan myös muistoja. Monet kalastajat ottavat mielellään valokuvia saaliistaan, ja tämä on hyvä tapa dokumentoida matkasi. Jos et ole varma, miten ottaa hyviä valokuvia, verkossa on paljon opetusohjelmia, jotka auttavat sinua alkuun. Järjestelmäkameran ostaminen ei ole enää tarpeen, sillä monella on puhelimessaan erittäin laadukas kamera.

Nuuskat ja muut tuliaiset

Ruotsista moni tuo tuliaisenaan tietenkin nuuskatuotteita joko omaan käyttöön tai antaakseen lähipiirilleen. Ne voi ostaa vaikka Haaparannasta, ennen rajanylitystä Suomeen. Haaparannassa on lähellä rajaa liikkeitä, joissa on suuret valikoimat myös nikotiinipusseja.

Nikotiinipusseista on tullut Suomessa suosittuja ja moni käyttää niitä myös lopettaakseen tupakan polttamisen. Pussit voi tilata myös netistä, mutta moni tuo niitä myös Ruotsista varsinkin erilaisten makujen vuoksi. Nikotiinipussit onkin saatavilla esimerkiksi niin mansikan, lakritsan, kuin vaikka mintunkin makuisena.

Onnea mukaan

Kalastusreissulla tarvitsee tietysti myös onnea, vaikkei sitä laukkuun voikaan pakata. Pohjois-Ruotsi tarjoaa joka vuosi monille suomalaisille elämyksellisiä maisemia ja kalastusreissuja. Varsinkaan, jos et halua lähteä Norjaan asti, Ruotsi on erinomainen vaihtoehto saada vaihtelua Suomen tuttuihin maisemiin.

Vastaa